Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egészség kulcsa a TISZTA VÍZ

2009.08.26
 
MILYEN VÍZEINK TISZTASÁGA?
 
  Kép 
  
Az egyre nagyobb mértékben szennyezett természetes víz körforgásba kapcsolódik be az emberi vízfogyasztás körforgása. Kútjainkkal a talajból vételezünk vizet, majd a használat után juttatjuk vissza tavainkba, folyóinkba, a természetes körforgásba, de sajnos ebbe a körforgásba bekerülnek az alábbiak is:

A természetes eredetű vizek gyakran tartalmaznak olyan nemkívánatos szennyeződéseket, amelyek a humán célú felhasználást egészségvédelmi vagy higiéniai okokból akadályozzák:
 • Fizikai szennyezők: lebegőanyagok (homok, iszap, kolloidok), (metán, széndioxid, kénhidrogén, nemesgázok) olajok-zsírok, szerves anyagok pirogének,
 • Biológiailag aktív szervezetek: baktériumok, algák, vírusok, gombák,
 • Kémiai szennyezők: nitrátok, nitritek, ammónia, arzén, nehézfémek, huminsavak, vas, mangán, fenol, magas sótartalom, növényvédőszer maradék, stb...

   

 A vezetékes víz a másodlagos szennyeződésből származóan
a következő egészségre káros anyagokat tartalmazhatja:

klór, klór-vegyületek, trihalometánok, lebegőanyagok, 
kémiai ízfokozó és szaganyagok, baktériumok!, gyógyszermaradványok!, gombák, spórák, paraziták!, 
vas és mangán, Ca és Mg keményvíz,
stb.
 
A vízszennyezés forrásai:
 • Az óceánokba évente: 2,6 millió tonna nitrát; 2,5 millió tonna cink; 370 ezer tonna ólom kerül.
 • A mezőgazdaság évente 80 millió tonna műtrágyát használ.
 • Folyókba tavakba évente 300 milliárd liter szennyvíz kerül.
 • Mosószerből évente 120 millió tonnát használunk.
  
 
 
MIÉRT FONTOS A VÍZ?
 

Víz és az emberi szervezet:

 • Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi. 
 • A felnőttek testének kb. 60-70%-a víz, pl. egy 80 kg súlyú felnőtt szervezet kb. 54 l vizet tartalmaz.
 • Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot iszik. 
 • A veséken naponta 180 liter testnedv folyik át. 
 • Az agynak 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz.

 

 A vízre szüksége van a szervezetnek: 

 • A légzéshez, a víz párásítja a levegőt amit belélegzünk.
 • Testhőmérséklet szabályozásához.
 • A víz szállítja a tápanyagokat a sejtekhez.
 • A víz segíti a tápanyagok felszívódását és  átalakítását energiává. 
 • A víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket. 
 • A víz teszi rugalmassá az izületeket a csontok összekapcsolásához.
 • A legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot víz alkotja.
 

 A víz és az egészség kapcsolata: 

 • Életünk során több mint 200 kg kőzetet iszunk meg. Ólom, vinyl chloride, és sok más szennyezőanyag a környezetünkben szennyezi az édesvíz forrásokat. Az orvosi vélemények alapján a nehézfémek (cink, kadmium, ólom) egyre nagyobb mértékben rakódnak le a vesékben, a májban, a csontokban, és az agyban. 
 • Pasteur azt találta kutatásai során, hogy a betegségek 95%-ának a forrása a víz, amit megiszunk.  

 

  • A TISZTA VÍZ ÁTMOSSA A SZERVEZETÜNKET !!!

   A megfelelő napi mennyiségű víz fogyasztásával
   jól működik a sejtjeinkben és a sejtek közötti (vízterek)
   energetikai, anyagcsere és információs áramlás
   , 
   azaz jól működik az immunrendszerünk !!!

 

 

    

  • A víz a legjobb információhordozó eszköz! Az egészséges és pozitív információkat, mint energia és rezgés továbbítja a szerveinknek és lelkünknek. 

 

 

  

 Nézd meg a VÍZ ÜZENETÉT: 

>> Víz üzenete 1. rész.

>> Víz üzenete 2. rész.

>> Víz üzenete 3. rész.

 

A vízhiány következményei:

 • A vér sűrűsége növekszik (besűrűsödik). 
 • Pulzusszám emelkedik! A szívnek percenként 3-5 ütéssel többet kell végeznie ahhoz, hogy a sűrűbb vért a sejtekhez pumpálja, hogy a sejtek az izommunkához szükséges oxigénhez továbbra is hozzájussanak. 
 • Növekszik a káliumkoncentráltság -> szomjúság érzet alakul ki. A szomjúságérzet már egy elkésett jelzés! Ilyenkor a vízveszteség már nagyobb, mint a testtömeg 1%-a, ami kb. háromnegyed liter víz hiányát jelzi!
 

 

MENNYI VÍZRE VAN SZÜKSÉGÜNK?
 
A vízszükséglet kiszámításához a vesekiválasztásból kell kiindulni, a vesék naponta 1300-1800 ml vizet választanak ki. Az izzadással és párologtatással a bőrön keresztül kb. 1000 ml (külső hőmérséklettől és adott fizikai tevékenységtől függően), a széklettel pedig kb. 200 ml (maximum 300 ml) víz távozik a szervezetből.  
 

Kép

A túl sok folyadékbevitel sem közömbös a szervezet számára, ugyanis a túl sok víz, pl. felhígítja a gyomornedvet, megterheli a gyomorműködést, a beleket, a keringési szerveket, a veséket. Általános szabály, hogy a szervezetet olyan egyensúlyi állapotban kell tartani, hogy ne legyen szükség se a hatalmas vízfogyasztásra, se a már szomjúság érzetének kialakulására.

 
Egy átlagos testsúlyú ember naponta 1,5 - 2,5 liter vizet igényel, ugyanis a leadott folyadék kb. fél literrel több, mint a bevitt folyadék. Általános számítás szerint, mely nem veszi figyelembe a speciális szükségletet vagy korlátokat a napi folyadékszükséglet 30 ml/ testsúly-kilogrammonként.
 
A szervezetünk akkor jelzi a víz-folyadékhiányt, szomjúságérzetet, amikor már sejtszinten szomjazik a test! Általában ekkor már egy egész pohár vizet elfogyasztunk (minden erőltetés nélkül), ami általában 2-2,5 dl folyadéknak, víznek  felel meg. Pontosan azért 2-2,5 dl a vizespohár mérőtartalma, mert ennyi vízhiánynál érzékeljük már tudatunkkal is a sejtek „észlelt” folyadékhiányát.
Célszerű folyamatosan kortyolgatni a vizet, mert így folyamatosan biztosítjuk sejtjeinknek a vízellátását, és veséinken sem zúdul át a bevitt folyadék. Időnként persze szükség van az egész pohár víz egyszeri elfogyasztására is, mert ezzel egyben át is tisztítjuk a veséinket, vérünket, szerveinket. 
 
Igyunk vizet (reggel felkelés után, este lefekvés előtt és napközben kb. 2 óránként). Ügyeljünk, arra hogy naponta legalább 6-8 pohár vizet fogyasszunk. Legyen egy kancsó vagy üveg odakészítve a konyhában, az irodai vagy iskolai asztalunkon, a kocsiban vagy ahol tartózkodunk.
A megfelelő időben fogyasztott víz maximalizálja az emberi test működését:
2 pohár víz rögtön felébredés után segíti a belső szervek működését.
1 pohár víz 30 perccel az étkezés előtt elősegíti az emésztést.
1 pohár víz fürdés előtt lecsökkenti a vérnyomást.
1 pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést,
és az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot.

 

MILYEN A TISZTA VÍZ?
 
A csapvíz nem megfelelő, mert a másodlagos szennyeződésből származóan a következő egészségre káros anyagokat tartalmazza (lásd a cikk elején).
 
Divatos az ásványvíz, mondván, ez "egészségesebb". Valóban így lenne, ha jó minőségű, kemikáliáktól mentes, természetes ásványvizet találnánk a palackokban - sajnos, többnyire ez nem így van.
A palackozott ásványvizekben lévő ásványi sók szervetlen formában vannak jelen, azaz élettelen, amit a szervezet nem tud hasznosítani, vagy csak minimálisan 10-15%-át képes feldolgozni. A szervetlen ásványi sók pedig lerakódnak a szervezetünkben, így alakul kis a  vesekő, epekő, fogkő, érelmeszesedés, rugalmatlanná váló izületek.
A másik zavaró tényező, hogy a felfokozott ásványtartalommal egyenes arányban növekszik a víz oldóképessége, a műanyag kiszerelés és a hosszú tárolás miatt bizony a vizsgálatok szomorú képet adnak. Prof. F. Daschner 1995-ben végzett mérései alapján, amit a Freiburgi Egyetem megbízásából végzett, a megvizsgált ásványvizek több mint 30%-ban erős agynyálkahártyát és a húgyutakat irritáló és akár tüdőgyulladást is előidéző allergéneket talált.
 
Melyek a számunkra jó és tiszta vizek:
 
 • A szűrt és felforralt, majd visszahűlt esővíz (ez a legtermészetesebb!!) – ennek megvalósítása csak esőzés során lehetséges :o). Az esővíz gyűjtésénél szabály, hogy az esőzés megkezdésétől számítva 20 perc után szabad csak az esővizet felfogni.
 • A reverz ozmózisos - ro - eljárással szűrt és tisztított víz (de csak akkor, ha nincs visszasózva!). – csaptelephez bekötött 
 
Kép A Fordított Ozmózis során az oldószer -pl. tiszta víz- áramlik külső nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból - szennyezett víz - az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé - tisztított víz -. A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.
  
 • A desztillált víz (amelyik nem ioncserélt!) – asztali készülék 
 
Kép A desztilláló készülékben működés közben növekszik a víz hőmérséklete, és az eközben kilépő illékony gázok egy kis nyíláson át kivezetődnek. Majd a víz hőmérséklete eléri a 100 fokot, és elpusztítja baktériumokat, vírusokat és egyéb csírákat. Ha a forró víz elpárolog, a kemikáliák minden fajtája, (pl. peszticidek, gyógyszermaradványok, hormonok, stb.) a vírusok, a sók, és az egyéb szennyeződések visszamaradnak a forraló edényben. A vízgőz felfelé haladva bekerül a gép fenti részében kígyózó hűtőberendezésbe, ott lehűl és legmagasabb tisztasági fokú desztillált vízzé csapódik le. Az esetleges visszamaradó szag- és íz anyagokat az aktívszén-szűrő tökéletesen kiszűri.
 
FONTOS: A desztillált vízzel végzett tesztek nulla százalékos előfordulást állapítottak meg az olyan gyakori szennyeződések esetében, mint a kalcium, klór, nitrátok, ólom, arzén és nátrium. A desztillált víz gyakorlatilag színtiszta H2O, és ennélfogva az összes ivóvíz közül a legbiztonságosabb. (A kórházakban ezt adják az infúzió során.)
 
  

 Családunk a vízdesztilláló készüléket használja.
(Ezzel is főzünk, mert a tisztított vízzel készült ételek hamarabb megfőnek,

és a vítamínok és az enzimek kevésbé károsodnak
.)

Kép

 

Nézd meg mi van az edény alján 40-50 használat után:

Kép

 

Kép

 

 

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1077 Budapest Izabella utca 4.Fsz.5.

(Aczél Emese, 2016.01.11 18:35)

Jó napot kívánok! Nekem is van egy ilyen egy ilyen típusú víztisztító készülékem, csak sajnos a nagytakarítás közepette eltűnt a szénszűrő része és azóta nem tudom használni. Hol tudnák Én beszerezni egy ugyan ilyen alkatrészt és mennyiért? Válaszát előre is köszönöm Email cimem: oroszlansziv74@freemail.hu.